Even kort voorstellen…

De leden van Duikteam Murene zijn trots op hun vereniging. En niet voor niets, want de vereniging bestaat al sinds maart 1967. De duiksport stond toen nog in de kinderschoenen: in Nederland bestonden pas vijftien duikverenigingen. Duikteam Murene heeft dus letterlijk aan de wieg gestaan van de duiksport in Nederland.

In vijftig jaar is Duikteam Murene uitgegroeid tot een gezonde vereniging met ongeveer 90 actieve leden. Jong en oud, mannen en vrouwen, van loodgieter tot arts en van student tot leraar; de club is zeer gevarieerd. Duikteam Murene leverde topduikers af voor expedities op zee, om onze Noordzee te beschermen en te onderhouden, wrakken te verkennen en de ecosystemen te observeren en netten, vistuig en lood te verwijderen.

Een groep biologen en fotografen die onderzoek doen en de invloeden signaleren. In samenwerking met stichtingen als Stimon, DDNZS, ANEMOON en de overheid. Om samen te werken aan een gezonde Noordzee en gezond binnenwater.

In de eerste plaats zijn het natuurlijk de duikactiviteiten die centraal staan, maar ook de niet-duikende partners en gezinsleden zijn regelmatig van de partij. Gezelligheid staat hoog in het vaandel: iedere maandagavond is het onze clubavond, iedere zondag wordt er gedoken en er worden regelmatig evenementen georganiseerd die niet direct verband houden met de duiksport.

Belangstellenden kunnen geheel vrijblijvend een keer langskomen voor informatie en kennismaken met onze leden en met de fascinerende onderwaterwereld. Op deze website lees je meer over onze vereniging, over duiken en over hoe je, je kunt aanmelden.

De voordelen van onze vereniging

Eigen opleidingen volgens NOB-norm

Om deel te kunnen nemen aan duikevenementen dien je medisch te zijn goedgekeurd voor de duiksport en dien je in het bezit te zijn van een duikbrevet. Wij verplichten nieuwe leden dan ook zich vóór inschrijving te laten keuren.

Als je al een duikbrevet hebt, is een opleiding bij Duikteam Murene niet verplicht. Je bent dan immers al een bevoegd duiker. Het is natuurlijk wel mogelijk (en verstandig) je duikopleiding bij Murene voort te zetten. Bijna alle soorten brevetten kunnen worden ‘ingeschaald’ zodat je niet opnieuw bij nul hoeft te beginnen.

Onze vereniging beschikt over gediplomeerde NOB/CMAS-instructeurs die bevoegd zijn om je van een 1-sters tot en met een 3-sters CMAS-duiker op te leiden. Onze instructeurs zijn zeer bevlogen: ze geven de duiklessen op vrijwillige basis en worden hier (ondanks hun door de Nederlandse overheid erkende diploma’s) niet voor betaald.

Gedurende het hele seizoen, met uitzondering van de zomervakantie, kan met de opleiding worden gestart. De opleidingen zijn modulair. Dit wil zeggen dat een opleiding bestaat uit een aantal praktijkmodulen (onder andere nood- en reddingsprocedures en trim- en opstijgtechnieken) en een aantal theoriemodulen (onder andere veiligheidsrichtlijnen, duiktechniek, materialenkennis, natuurkunde en EHBO). Theoriemodulen worden afgesloten met een toets. De praktijkmodulen worden geoefend in het zwembad (op maandagavond) en in het buitenwater (op zondagmiddag, eventueel woensdagavond en ’s zomers op maandagavond).<

Eigen compressoren

Duikteam Murene beschikt over twee eigen compressoren in het clubhuis. Iedere maandagavond worden de duikflessen die tussen 20.00 uur en 21.00 uur zijn aangeleverd, voor de leden gratis gevuld. Alleen goedgekeurde flessen (moeten om de vijf jaar worden gekeurd) worden gevuld.

De compressoren worden goed onderhouden en regelmatig gekeurd, zodat je verzekerd bent van schone en gezonde lucht.