Vinkeveen zandeiland 4

Buitenwaterduik | Zandeiland 4

Duikverslag 22 april 2019 – In de vuilnisbak liggen de resten als stille getuigen van een overvloedig paasmaal. Toch weer teveel ingekocht en gegeten, zal menigeen, op de bank zittend met de knoop van de broekband los, denken. “Dat doen we volgende keer toch anders”, is het goede voornemen. Ach, tegen de tijd voor het volgende feestmaal is er van het goede voornemen weinig meer over.

2e Paasdag.

Een dag om keuzes te maken. Naar de meubelboulevard, de Keukenhof, familiebezoek, of je neerleggen bij een keuze die een ander voor je maakt.
Ik besluit om naar boulevard “Île de sable 4” (Zandeiland 4) te gaan. Heerlijk in het paaszonnetje.

Hans is wederom mijn instructeur vandaag. Wolter geeft enkele aanwijzingen over het onder de knie krijgen van het trimmen en na enkele nuttige tricks en trucks van Hans trek ik het duikpak aan. In volle bepakking loop ik naar de steiger, ga zitten en kom erachter dat mijn flippers nog in de auto liggen. Even later loop ik weer in volle bepakking inclusief flippers naar de steiger. Brilletje op, flippers aan, automaat in en te water.

Rustig zwemmen Hans en ik naar het diepere gedeelte. Gaat best goed, proberen te zweven op je ademhaling. Ik ga het bijna leuk vinden. Wel merk ik dat ik wat naar links kantel. Het nieuwe loodharnas moet nog even goed worden afgesteld. Zal wel een raar gezicht zijn, zo op mijn zij zwemmend. Het vergemakkelijkt wel het afblazen. “Ieder nadeel heeft zijn voordeel” zei een voormalig nummer 14 al eens.

Gecontroleerd opstijgen en afdalen geoefend. Niet helemaal goed uit gevoerd, maar ook niet echt verkeerd. Houd de kleine belletjes in de gaten. Tsja. Ik geniet van de rust die Hans onder water uitstraalt, het geeft mij ook een rustig gevoel. Verder zwemmend op verschillende dieptes om het trimmen onder controle te krijgen. Op tijd in- en afblazen. Gaat redelijk goed. Fijn.

Na ruim een half uur zit de duik erop. Terug naar de kant en omkleden. Heerlijk om dit in het paaszonnetje te doen. Nog even nazitten in “De Die Zwanen”. Hier ontstaat een eigen verhaal.

Wil, de kasteleins vrouw, loopt redelijk zenuwachtig heen en weer. Serieuze drukte op het terras zorgen toch voor een lichte stress. De flesjes Koningh in de bar zijn op. Wolter biedt aan om in de kelder nieuwe te halen. Na een angstig lange tijd, waarin wij even hebben overwogen om een Amber alert uit te laten gaan, komt Wolter de kelder uit. Zonder de Koningh. “Niet te vinden” zegt hij. Toch nog maar een keer kijken . Geen resultaat. Dan maar even helpen achter de bar. Als een volleert kastelein schenkt Wolter de glazen vol. Ook nog zoeken naar een vervanger voor de Koningh. Hier ontstaat een conflict. Er worden nog 3 Koninghs gevonden en een Brugsche Zot. Wie gaat het winnen. De drie koningen of de Brugsche Zot. De drie Koningen zijn toch al een beetje van slag. Zij horen bij het kerstfeest terwijl het nu Pasen is. Toch wordt al snel de vrede getekend en drinken de Koningh en de Brugsche Zot het samen af.

Tijd voor mij om ook maar eens op te stappen. Terwijl aan de stamtafel de gezelligheid toeneemt, verlaat ik door de zijdeur het pand.

Door Henk Heijnen

Duikverslag | Toolenburgerplas | Hoofddorp

Zondag 14 april 2019

Zondagochtend gaan Wim, Sydney, Rebecca en Robert voor de sleutels een duikje maken in de toolenburgerplas op zoek naar de meerval. Naar horen zeggen zitten ze in de auto.

Het weer is mooi, het water het ligt er mooi bij maar jammer dat er in het Haarlemmermeersebos in verband met de Mudmasters niet kan worden gedoken. Hierdoor is het erg druk op onze alternatieve locatie. gewapend met camera gaan we te water. Temperatuur 10°c goed zicht diepte 11 meter. Geen meerval wel snoekbaars snoek en kreeftjes al met al een hele leuke duik

Duikverslag | Zandeiland 4 | Vinkeveen

Zondag 7 april 2019 Zandeiland 4 Vinkeveen


Met een metalen klik valt het muntstuk in de muntproever. Even later stroomt met een sissend geluid zuurstof de fles in. 2 muntstukken verder geeft de naald van de manometer trillend 200 bar aan. Het hendeltje wordt op vrij gezet en ergens achter de wand geeft het geluid van ontsnappend lucht aan dat de fles ontkoppelt kan worden. De oproep in de jaarvergadering, om vroeger te gaan duiken, is niet onopgemerkt
gebleven. Bijna wereldwijd is op 31 maart de klok een uur vooruitgezet zodat 13:00 uur in principe een uur vroeger valt.

Een prettig voorjaarszonnetje schijnt over de gezellig drukke parkeerplaats van Zandeiland 4 met daarop een aantal uit- en/of aankledende mensen. De een maakt zich klaar om te duiken, een ander heeft net gedoken.
Her en der zijn er voorzichtig signalen die aangeven dat het zomerseizoen eraan zit te komen. Boten worden te water gelaten, een zeilwedstrijd op het water. Kom maar op zomer!

Tijd om het duikpak aan te trekken. De zon maakt het best een warm klusje. Bij Gerald loopt de temperatuur zo hoog op, dat hij een afkoelmoment nodig heeft. Druipend meldt hij zich even later weer bij de auto. In volledige bepakking lopen we naar de steiger. Vinnen onder, Bril op, handschoenen aan en te water. Toch wel een rilmoment als het water van 9 graden mijn pak binnenstroomt. Op kompas zwemmen we richting de bus. Als een schaduw doemt hij in de verte op, wachtend op passagiers die niet meer komen. In de bus alleen staanplaatsen, behalve voor de streep en niet spreken met de bestuurder. Om de bus heen en een gecontroleerde opstijging doen, gevolgd door een gecontroleerde afdaling. Gaat beide goed. Het stof in het water filtert de zonnestralen en geeft de bodem een grillig aanzien. Op kompas terug naar de steiger. Nog niet helemaal vlekkeloos, maar gaat wel goed komen. Uit het water en weer omkleden. Robbert heeft tafel, stoelen en bier mee.

Deze middag geen drie zwanen, maar gewoon een drankje op de parkeerplaats. Een paar slokjes bier maakt de stem lekker los en deze vult meer en meer de leeglopende parkeerplaats. Tijd om op huis aan te gaan. Wegrijdend kom ik langs de fles vul automaat. Vul ik de fles nu hier? Nee, morgenavond in het clubhuis maar doen.

Vinkeveen

Tweede buitenduik 1* opleiding | zandeiland 4 | Vinkeveen

Zondag 7 april 2019 – De tweede duikdag van de 1-sters opleiding bij Duikteam Murene. Het beloofde een zonnige dag te worden en dat was ook zo. De temperatuur liep op tot wel 20 graden! Vorige week waren de beginnende duikers aan een instructeur gekoppeld en ook vandaag zou deze instructeur hun buddy zijn. Remko was vandaag door een andere duikactiviteit afwezig, waardoor Vera zich zorgen maakte of ze misschien alleen zou moeten duiken, maar gelukkig was vervangbuddy Jimte van de partij en vergezelde Vera onderwater.

De beginnende duikers, Selma, Niffy ,Vera, Barry, Erik, Martin en Henk waren deze week al veel minder gespannen dan vorige week. De meesten hadden immers vorige week al ruim 30 minuten onderwater ervaring kunnen opdoen en wisten vandaag precies wat te verwachten. Iedere duiker had zich voorgenomen om vandaag de focus te leggen op het uittrimmen tijdens de duik. Enkele tips en tricks werden nog uitgewisseld en we maakte ons klaar voor de duik.

Het omkleden en het gereed maken van de uitrusting verliep soepel, als ware pro’s in spe. Eén voor één gingen de buddyparen naar de waterkant en na een laatste check verdwenen ze uit het zicht van de kijkers aan de kant. Mijn buddy was Selma. Selma en ik koerste richting de botter, de bus naar het onderwaterhuis. Onderweg kwamen we veel eierstrengen van baarzen tegen, maar hoe leg je onderwater uit was dat is hé. Onthouden en aan de oppervlakte maar uitleggen wat deze bijzondere vormen waren.

100 bar, tijd om terug te gaan. Langs het sloepje, tonnetjes en het platform naar de kant. Diepte: 10 meter. Duiktijd: 45 minuten. Watertemperatuur: 8 graden. Selma weer een beetje ervaring er bij. Fijn gedoken.

Door Erik Stein

Eerste buitenduik 1* opleiding | zandeiland 4 | Vinkeveen (2)

Verslag van Niffy Singadji

Na een paar dagen in spanning te hebben gezeten, is de dag van mijn eerste buitenduik aangebroken.

Na een korte introductie op de club werden we gekoppeld aan een duikinstucteur en reden we gezamenlijk naar de Vinkeveense plassen. Eenmaal daar aangekomen konden we ons omkleden op de parkeerplaats. De instructeurs waren erg behulpzaam en hielpen ons waar nodig was.

Samen met Wolter Kroes (mijn instructeur) heb ik de buddy-check uitgevoerd en zijn daarna naar de waterkant gelopen. Na een korte uitleg over de duik zijn we het water ingegaan en heb ik mij laten zakken naar de bodem (ongeveer 2 meter diep). In eerste instantie vond ik het erg spannend maar kon al gauw wennen aan het water. Onder begeleiding van Wolter zijn we een parcours afgegaan, hierbij hebben wij gebruik gemaakt van een touw. Dit heb ik als erg fijn ervaren en gaf mij de rust bij mijn duik.

Tijdens mijn duik heb ik een paar keer mijn oren en bril moeten klaren en dat ging prima en het trimmen ging ook redelijk goed. Uiteindelijk heb ik ongeveer op 7 meter diepte gedoken en heb ik goed zicht gehad onder water.

Wat ik erg leuk vond om te zien was de bus en wrak, helaas geen vissen. Misschien bij de volgende duik! Doordat ik een vin was verloren hebben we de duik helaas iets eerder moeten stoppen, maar kijk uit naar de volgende duik!

Groeten, Niffy