Trimix duik naar 51 meter | Vinkeveen

30 maart 2019

Hoe diep is Vinkeveen, vragen veel duikers zich af en misschien nog belangrijker wat is er te zien. Dat vroegen Wim Aafjes en Ik zich ook af. Een duik naar de bodem van Vinkeveen doe je echter niet zomaar.

Zoals iedere duiker zijn Wim en ik begonnen met een NOB 1* opleiding of een opleiding van gelijk niveau bij een andere duikorganisatie. Als je eenmaal door het duikvirus bent besmet volgen er bij de meeste mensen snel vervolg opleidingen. Zo ook bij Wim en mij. Al snel hadden we na het afronden van een NOB 2* opleiding de derde Ster ook al binnen. Omdat het op zee handig is om met Nitrox te duiken is dit een logische vervolg opleiding. Dan ook maar de gevorderde Nitrox  opleiding volgen gevolgd door een Decompressie opleiding. En dan houdt het bij NOB qua opleidingen wel op.

Omdat wij nog niet het idee hadden dat we klaar zijn met de verdieping van onze kennis zijn we de Teclite opleiding gaan volgen. Dit is de instap opleiding voor het Trimix duiken.

Wat is Trimix?

Trimix is een gasmengsel dat in de duikindustrie voor het technische duiken wordt ingezet om op grotere diepte, dat wil zeggen vanaf ± 30 meter, veiliger en gezonder te duiken. De samenstelling van Trimix is zuurstof, stikstof en helium. Door stikstof door helium te vervangen voorkomt het in grote mate de stikstof narcose.

Na een reeks van zeer uitgebreide theorie lessen gingen we eindelijk het water in. Hier hebben we talloze keren vaardigheden geoefend als duiken met meerdere flessen, gaswissels, communicatie, bedienen van de kranen van de fles, boei op laten van 21 meter en duiken met decogassen.

Vandaag was het dan eindelijk zover een duik naar 51 meter diepte in Vinkeveen. Dit gingen we doen vanaf een boot omdat het via de bodem te lang zwemmen is. Om 10:15 was het zover. Wim en ik zaten op de boot om af te dalen naar 51 meter. Eerst overboord en de decofles omhangen. De boei met de lijn die we als referentie gebruiken ligt niet ver weg. Bij de boei aangekomen doen we eerste de buddy- en materiaalcheck en bubbel check. Hierna dalen we direct af. Het water is helder dus het kost ons niet veel moeite de lijn te volgen. Het lijkt een uur te duren maar dan is de bodem er toch sneller dan verwacht. We hebben afgesproken om eerst aan de diepte te wennen en dan te besluiten wat we gaan doen. Door de trimix voelt deze diepte niet heel anders dan normaal op 20 meter. Het is weliswaar donker en koud maar de bodem ziet er ook hetzelfde uit. We besluiten toch een rondje te zwemmen (minuut of 5) voor we opstijgen. Al met al was het een fantastische duik. Natuurlijk gingen we met gezonde spanning het water in maar de glimlach die na de duik op ons gezicht stond geprint was er niet af te krijgen.

Volgende week gaan we naar Hemmor in Duitsland om de opleiding af te ronden.

Duiken kent velen facetten, wrakduiken, grotduiken, diepduiken, enz. zolang je niet boven je mentale kunnen en je duikvaardigheden duikt is dit allemaal relatief veilig.

 

3 Comments

Ton roos zegt:

Beantwoorden

Pracht verslag,,was net of ik erbij was, weer een ervaring rijker, top.

Martijn van der Krans zegt:

Beantwoorden

Precies zoals het was. Mooi samengevat Remco.!
We hebben zoals bekend was daarna nog een diepe duik gemaakt naar 40 Meter, dit keer was Remco daar niet bij. Wederom met een Trimix mengsel. Deze duik had ik voor mijn gevoel nog meer profijt van het Trimix mengsel. Omdat we langzamer afdaalden langs een aflopende bodem. Had ik veel minder last van het narcotisch effect van de stikstof.
We hebben een mooi rondje gemaakt door de lijn te blijven volgen. Ook dit was een schitterende duik.

joop fransen zegt:

Beantwoorden

beste Duikers

ik heb nog wat oude boeken over het duiken van vroeger ook van het n.o.b ik heb vroeger gedoken ben 2 de sters maar al een tijdje met pensioen misschien heeft iemand interesse hierin ze zijn gratis .

mvg v joop

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.