Leren duiken is niet moeilijk. Start vandaag…

Bij ons kun je een NOB / CMAS duikbrevet halen, waar je overal ter wereld mee kunt duiken. Als je nog nooit hebt gedoken, start je met de 1-ster duikopleiding, waarna je met een buddy tot maximaal 20 meter diep mag duiken. Na deze duikcursus kun je verder gaan voor je 2-sters duikbrevet of je kiest voor één van de specialisaties, zoals bijvoorbeeld onderwaterbiologie, droogpakduiken of  één van de vele andere specialisaties. Duikteam Murene kan je hierbij behulpzaam zijn met zijn ervaren instructeurs. De duiklessen in het zwembad worden gegeven op de maandagavond.

duikopleidingen

Een duikopleiding volgen bij Duikteam Murene.

Gedurende het hele seizoen, met uitzondering van de zomervakantie, kan met de opleiding worden gestart. De opleidingen zijn modulair. Dit wil zeggen dat een opleiding bestaat uit een aantal praktijkmodulen (onder andere nood- en reddingsprocedures en trim- en opstijgtechnieken) en een aantal theoriemodulen (onder andere veiligheidsrichtlijnen, duiktechniek, materialenkennis, natuurkunde en EHBDO).

De theoriemodulen worden afgesloten met een toets. De praktijkmodulen worden geoefend in het zwembad (op maandagavond) en in het buitenwater (op zondagmiddag, eventueel woensdagavond en ’s zomers op maandagavond).

Als je al een duikbrevet hebt

Als je al een duikbrevet hebt, is een opleiding bij Duikteam Murene niet verplicht. Je bent dan immers al een bevoegde duiker. Het is natuurlijk wel mogelijk (en verstandig) je duikopleiding bij Murene voort te zetten. Ook als niet-NOB lid kunt u gewoon bij ons een duikopleiding volgen en zal bij voltooiing hiervan een brevetcard verkregen worden. Bijna alle soorten brevetten kunnen worden ‘ingeschaald’ zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen.

Miniumleeftijd

De minimumleeftijd voor deelname aan de 1-ster duikopleiding binnen de NOB is 14 jaar. Bij Duikteam Murene is ervoor gekozen om geen jeugdopleidingen te geven. De minimale leeftijd om lid te kunnen worden van Murene ligt derhalve op 18 jaar. Overigens, een maximumleeftijd om te duiken is er niet.

Om deel te kunnen nemen aan onze verenigings duiken en onze andere duikevenementen dien je medisch te zijn goedgekeurd voor de duiksport en in het bezit te zijn van een duikbrevet van wat voor organisatie dan ook. Wij verplichten nieuwe leden dan ook zich vóór inschrijving te laten keuren.

Onze instructeurs

Onze vereniging beschikt over gediplomeerde NOB / CMAS-instructeurs die bevoegd zijn om je van een 1-ster tot en met een 4-sters NOB/CMAS-duiker op te leiden. Onze instructeurs zijn zeer bevlogen: ze geven de duiklessen op vrijwillige basis en worden hier (ondanks hun door de Nederlandse overheid erkende diploma’s) niet voor betaald.

Veiligheid

Veel mensen denken dat de duiksport een risicosport is. Met een goede opleiding, een gedegen uitrusting, een goede gezondheid en een gezonde dosis verstand zijn de risico’s echter te verwaarlozen, zeker in niet-stromend water.

De opleidingen en duikevenementen worden begeleid door ervaren en gebrevetteerde instructeurs. Er wordt gebruikgemaakt van goed materiaal en de veiligheidsrichtlijnen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) worden nageleefd. Hoewel de gevaren doorgaans niet groter zijn dan die van alledag, nemen leden op eigen risico aan de opleidingen en aan alle evenementen deel.

Je persoonlijke veiligheid is voornamelijk afhankelijk van je eigen gedrag of dat van je buddy. Juist omdat duiken een buddysport is (je duikt altijd met zijn tweeën) ben je met onveilig duiken niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor je buddy. Daarom horen machogedrag, waaghalzerij en competitiedrang niet thuis in de duiksport. Dergelijk gedrag wordt binnen de vereniging dan ook niet getolereerd.

Duikopleidingen, verzorgd door Duikteam Murene.

Specialisaties

Wist je dat je ook je hobby mee kunt nemen onder water? Denk maar eens aan onderwaterfotografie of onderwaterbiologie: dit zijn voorbeelden van specialisaties die je bij Duikteam Murene kunt volgen en die de duiksport nóg boeiender maken. In het onderstaande overzicht kun je zien welke specialisaties door Duikteam Murene gegeven worden. Ben je enthousiast over een specialisatie, maar ben je geen lid van de NOB of Duikteam Murene? Niks aan de hand! Sinds 2008 is het ook voor niet-leden mogelijk om een NOB-specialisatie te volgen en af te sluiten met een brevetcard.