noordzeeduiken

Noordzeeduik op het wrak De Telegraaf

Dinsdag 1 augustus – Eindelijk kon MS De Murene weer uitvaren om een duik maken op de Noordzee. Zeven man aan boord, Wolter, Hans V, Remco de J, Lodewijk , Wim A, gast Piet de Groen van de Walvis en ikzelf gingen om half 10 richting de sluizen. Wel met gemengde gevoelens over het weer, zal het wel/ niet te roerig worden op zee.

Vanaf Westzaan was het kanaal was snel genomen en ook de sluis zat mee. Direct na de pieren was er een flinke deining maar volgens de voorspelling zou het beter worden. Wolter stuurde de boot naar west, naar het wrak “de Telegraaf”. Lang gelden heeft de club daar eens de telegraaf van geborgen. De echte naam van het wrak is nooit gevonden en bij Duikteam Murene heeft het daarom altijd het pseudoniem “de Telegraaf” gehouden.

Halverwege doemde het windmolenpark op en links daarvan de wachtplaats voor de zeeschepen.  Plots roept Hans : “Wat zie ik daar een rare eend op de golven”. Maar het was een knaap van een zeehond die ons nieuwsgierig aanstaarde. Ik dacht: “Die moet nog een heel eind zwemmen voor een middagdutje”.

Bij de duikstek aangekomen gaf Wolter met stevige bewoordingen te kennen dat de dieptemeter er na 40 jaar de brui aan had gegeven. Gelukkig was er nog een heel moderne met sidescan die uitkomst bracht. Na een onzeker silhouet op de scan werd het anker gegooid. Wim en Remco konden zich klaarmaken om vast te maken.  Ze hadden mazzel want het anker lag er vlakbij. Bij een stroming van 0.4 knopen zijn de andere buddyparen te water gegaan. Ik dook met gastduiker Piet de Groen, daar had ik vorige keer ook mee gedoken.

Ongeveer 10 jaar geleden dook ik voor het eerst op dit wrak met Reen Reurslag en trok er toen mijn eerste anker uit vandaan. Nu hangt er aan bakboord nog een groot net en een enorme grote sleeptros. Ik meen mij te herinneren dat het wrak toen nog meer intact was dan nu. Niet meer dan logisch! Bij het maken van enkele rondjes in en om het wrak viel het mij op dat er veel hout in het wrak verwerkt was als vloer of dek. Een hele grote accu lag er nog netjes bij.

Tijdens onze duik zagen we grote scholen rondvis om het wrak en tussen de resten veel Noordzeekrabben. ( ik heb ze met rust gelaten). Mooie zee donderpadden, heremiet kreeftjes en grote botervisjes. Heel bijzonder,  twee joekels van kreeften, één zo blauw als potlood. Kan iemand mij trouwens vertellen waarom de ene kreeft blauw is en de andere niet? Voer voor de biologen! Na 48 min, 20.1 meter diep aan de opstijging begonnen en 5 min.later aan boord.

Daar snel een bak soep gemaakt. Gelukkig was de kombuisvoorraad niet geheel geplunderd! Een biertje , een hapje en de terugreis was al weer gaande. Het weer was allang beter geworden en met een lichte stroom zijwaarts voer MS Murene richting Westzaan. Om 19.00 uur aangelegd en richting huis.

Een prima duikdag. Glashelder , zicht beneden 8 meter, diepte 20.1 meter, 53 minuten gedoken. Daarvoor wil je wel terugrijden vanaf de camping in het oosten van het land.

Door Arjen Mantel

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.