Hans van Rijn | zeilperikelen (3)

Dag 17 Vrijdag 10 maart

In Nai Harn liggen veel herinneringen want ten tijde van de tsunami in 2004 lagen we hier voor anker met zo’n honderd andere jachten. Op de kant is er het nodige veranderd maar het is nog steeds een mooie baai en goede ankerplaats in dit jaargetijde. Vandaag is het hier tijd voor een crew wisseling. Het visum van Paul loopt af en hij komt er achter dat hij dat niet bij de immigratiedienst in Phuket stad kan verlengen. Hij moet dus een reisje naar Maleisië maken voor een zogenaamde visa run. Met genoeg bagage voor zijn trip zet ik Paul op het strand af, de rest van zijn spullen blijven aan boord. In de middag haal ik Eric met zijn dochter Alaisha van het strand op. Voorafgaand aan onze trip heeft hij een kort vakantietripje met haar geboekt bij een hotel in de buurt, haar verjaardagscadeau. Fijn en vertrouwd hem weer te zien!

Weerzien met Eric na 3 jaar. Op de laptop zijn we al bezig met de routeplanning ’s Avonds gaat ieder zijns weegs en Hans en ik genieten van een prima maaltijd in de bar van het Nai Harn Rock Resort. Vooral de heerlijk zachte fauteuils met uitzicht op de baai bevallen ons!

Dag 18

Met Hans nemen we de voorraden in alle kastjes en bergplaatsen aan boord op en maken een boodschappenlijst. ’s Middags huren we een brommer en rijden een rondje door het zuidelijke deel van Phuket en maken een stop bij de Big Buddha op de hoogste heuvel in dat gebied. Een enorm prestige project waar al twintig jaar aan wordt gewerkt. Nu een indrukwekkend monument met een prachtig uitzicht dat veel bezoekers trekt. Onderweg door dit deel van Phuket merken we hoe druk het is geworden. Brommers die kris kras tussen de auto’s door zigzaggen en op de rotonde’s loopt het hele spul volkomen vast maar komt toch ook weer op gang zonder dat er een stoplicht aan te pas komt. Het gebrek aan ‘urban planning’ in Phuket begint zich te wreken.

Dag 19

Na ontbijt varen we van Nai Harn terug naar Chalong waar Eric ons staat op te wachten. Als we zijn tassen aan boord hebben gebracht, gaan we samen op stap om bij de Makro voor 14 dagen en 4 man inkopen te doen! M.b.v. een nieuwe taxi app bestelt Eric een taxi waarmee we een flinke stapel dozen, traytjes bier, Tonic, Coca Cola en houdbare melk bij de slipway afzetten. Daar haalt Hans ons op en laden we het in de bijboot om alles aan boord te verstouwen. Ondertussen is het water zover gezakt dat we naar een andere, dieper gelegen mooring moeten verhalen. ’s Avonds eten we bij Rosie, mijn ’thuisrestaurant’ in Chalong waar we samen van een heerlijke Thaise maaltijd genieten.

Dag 20

Hans heeft in het weekend zijn bankkaart in de ATM machine laten zitten. Navraag bij de politie leverde niets op. Niemand had de kaart gevonden en daar afgegeven. Maar Eric wist dat zo’n machine de kaart na een paar minuten inslikt, dus op naar het bankkantoor. Op deze maandagmorgen staat het helemaal vol met wachtenden en Hans trekt netjes een nummertje. Ondertussen doe ik de laatste inkopen in Villa Market en koop nog wat meer fruit. Als ik terugkom zit Hans niet meer zo geduldig te wachten. Samen doden we nog wat meer tijd tot we aan de beurt zijn en daarna rolt de kaart zowaar uit de machine! Hans blij en opgelucht want het is toch een beetje onhandig als je geen geld kan pinnen. Inkopen om 4 man voor de honger te behoeden! Altijd weer een hele klus om overal een plekje voor aan boord te vinden Er lopen weer flinke golven de baai binnen en eenmaal aan boord vertrekken we snel naar Koh Racha Noi, een lang smal eiland ong. 20M van Chalong waar ik nooit eerder heb geankerd.

We beginnen met 1 rif in het grootzeil maar daarna kan de genua erbij en wordt het een mooi zeiltochtje. Minder is dat ik behoorlijk verkouden ben geworden en lichte koorts heb. We gaan voor anker in een mooie baai waar drie moorings liggen. De beschutting die de baai lijkt te bieden is matig en het wordt een onrustige nacht. Vanwege stroming draaien we alle kanten op en liggen regelmatig te rollen als we dwars op de deining liggen.

Dag 21

We krijgen gezelschap in onze ankerplaats van een heel luxe speedboat met maar 2 duikers. Zij liggen ook flink te rollen en als de duikers onderwater zijn, worden we door de crew geattendeerd op een betere baai verder zuidelijk. Als duikplek hebben wij hier weinig te zoeken en we verkassen snel. Minder dan een mijl zuidelijker begrijpen wij waar ze vandaan komen. Daar ligt n.l. hun moederschip ‘Sapphire’, een luxe motorjacht van 51m! In de hoek van de baai vinden we een mooring waar we heerlijk rustig liggen. Eric en Hans verkennen meteen de rotspassage tussen de twee eilanden van Koh Racha Noi die hier bijna aan elkaar vastzitten. Eric gaat aan de slag met de harpoen waarvan alle rubbers zijn overleden. Zeiltechnisch is ALK dan wel in orde maar daar ben ik niet aan toegekomen. Uiteindelijk slaagt hij erin 1 bruikbaar rubber over te houden waarmee hij zijn eerste vis schiet, een ‘sixfeeler threadfin’ die we allebei nog nooit hadden gezien. Uiteindelijk vindt ik hem terug in mijn boeken. Hij smaakt ons prima en Hans kan met een goed gevulde maag aan een nachtduik in onze ankerplaats beginnen.

Dag 22

De goede duikplekken op Racha Noi liggen aan de oostkant waar echter al dagen hoge golven tegenaan beuken. We varen een klein stukje om de zuidpunt van het eiland om er een kijkje te nemen. Geen denken aan dat we hier zouden kunnen duiken, maar we komen langs een klein baaitje waar we overdag wel zouden kunnen liggen. Eric verkend de bodem, die uit grote rotsblokken bestaat waar we het anker achter kunnen leggen. Hij geeft de aanwijzingen in het water, Hans bedient de ankerlier en ik manoeuvreer de boeg van ALK op de juiste plek.

De ‘Sixfeeler threadfin’. Een apart tiepje dat we nooit eerder hebben gezien met 6 baardvoelers waarmee hij zand kon ‘omploegen’ op zoek naar voedsel De baai blijkt een kraamkamer te zijn. Een school van wel duizend jonge pickhandle barracuda’s cirkelt onder de boot. De baai eindigt in een doodlopende spleet waar je door de deining wordt ingezogen en met behoorlijke snelheid weer uitgespuugd. Het zicht wordt je door duizenden needlefish, sardines, pilot trevallies en andere jong visvolk volledig ontnomen. Klaren gaat nog niet vanwege mijn verkoudheid maar ik kan het spektakel vanaf het oppervlak prima observeren. Een prachtige plek maar niet voor de nacht en aan het eind van de middag moeten we tegen flinke golven opboksen om net voor donker een vrije mooring te vinden in Koh Racha Yai, het noordelijke van de twee Racha eilanden. Jaren geleden hebben Marijke en ik daar vaak gelegen toen er alleen nog een simpel restaurantje op het strand was. Nu schittert er een blinkend wit resort voorbij de hoogwaterlijn, dat het restaurant aan boord echter niet kan evenaren. Vanavond staat er sashimi met vissoep op het menu!

Dag 23

Na ontbijt vertrekken naar Chalong o.a. om Paul op te pikken. We beginnen met flinke golven hoog aan de wind maaar in de luwte van Koh Lon wordt het rustiger en rond 11:00 maken we vast aan een mooring niet ver van de pier. Eric gaat boodschappen doen en we nemen Paul weer aan boord die terug is van zijn visa run. Samen doen we wat kleine klusjes aan boord tot Eric aan het eind van de middag met zijn boodschappen aan boord komt. Uiteindelijk heeft hij in Phuket stad harpoenrubbers gevonden die je zelf op maat moet maken. Na de massage van Eric treffen we elkaar weer in Tamarind voor een heerlijk koel biertje en een prima maaltijd met zijn vieren.

Dag 24

Eric gaat nog één keer de kant op om vers brood en fruit te kopen en de brommer terug te brengen. Aan de pier vullen we de watertanks en spoelen het dek af en rond 10:00 gaan we op weg naar de Surin eilanden 110M ten noorden van Phuket. We beginnen met stevige wind rond de zuidpunt van Phuket maar ter hoogte van Patong hadden we nog maar 5 knopen over en moet de motor erbij en dat blijft zo de hele nacht.

Dag 25

In de ochtend steekt de wind weer licht op en de laatste mijlen naar onze ankerplaats kunnen we onder zeil doen. Rond 14:00 maken we vast aan een mooring in Ao Reua Pu, een mooie baai aan de westkant van de Surin eilanden waar we wat slaap kunnen inhalen. In de loop van de avond krijgen we gezelschap van 4 grote duik live aboards die wel 20 duikers kunnen accommoderen. Het is duidelijk dat de Surin eilanden een populaire plek zijn voor duikers…

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.