Hans van Rijn | zeilersperikelen (2)

De derde week in Chalong

Na een dag of 14 begint het erop te lijken dat ALK klaar is voor nieuwe avonturen. We hebben weer stroom aan boord en alle electronica draait, al kost het soms het nodige denkwerk om me te herinneren hoe alles ook al weer zat. Afgezien van een korte trip met Bastiënne vorig jaar, heb ik de boot bijna drie jaar niet gebruikt en ben ik met heel andere zaken bezig geweest in Amsterdam. Gelukkig heb ik van de belangrijkste navigatiehulpmiddelen eigen handleidingen gemaakt, dat helpt! Eén van mijn koelkasten kreeg ik de laatste keer aan boord met geen mogelijkheid goed aan de praat en vanuit Amsterdam heb ik in Engeland een nieuwe compressor met koelplaat besteld en die naar Bo in Thailand laten sturen. Er stond dus bij Bo een groot cadeau op mij te wachten. Samen met Paul ben ik die klus te lijf gegaan. Niet eenvoudig om zo’n koelplaat in de juiste vorm te buigen en dan met een lange koelleiding als wormvormig aanhangsel door het kleine gat van de deksel in de box te monteren. Maar samen met Paul is dat in 2 dagen geklaard en heb ik weer twee goed werkende koelkasten!

Dag 13

We zijn klaar om ons nieuwe crew lid, Hans Vulink van mijn duikvereniging in Zaandam, aan boord te verwelkomen. De Klong Bar op de kant, waar ik met hem heb afgesproken, blijkt echter gesloten vanwege Buddha Day. Maar er is gelukkig nog een ongelovige Australiër die zijn restaurant wel open houdt. We kunnen er zelfs een biertje krijgen, niet toegestaan op deze ‘heilige dag’, maar wel in een koffiebeker! Paul demonteert de oude koelkast compressor onder de vloer van de kombuis. De maiden bijboot trip van Hans, terug naar ALK, loopt bijna op een drama uit. Het waait weer flink en met de buitenboordmotor komen we nauwelijks tegen de hoge golven in. En natuurlijk, net op zo’n moment stopt de buitenboordmotor ermee! Snel pakken we de roeispanen maar dat is vergeefse moeite want we drijven alleen maar verder weg van ALK. Wind en golven zijn te heftig. Hans heeft gelukkig ervaring met buitenboordmotoren en neemt snel het roer van mij over terwijl Paul en ik worstelen met de roeispanen zonder een meter vooruit te komen. We komen erachter dat de benzine gewoon bijna op is, dat gaat snel met zo’n twee-takt motortje! Pas als Paul de benzinetank op zijn kop houdt en ik het balgpompje steeds inknijp, lukt het Hans de motor aan de praat te houden en komen met het laatste druppeltje benzine, naar wel zeiknat, aan boord aan. Mooie vuurdoop voor Hans!

Dag 14

Het weer is nog steeds niet gekalmeerd als we de gerepareerde duikcompressor aan boord willen nemen. Geen denken aan dat we dat in de bijboot kunnen doen, we moeten naar de pier varen met de ALK. We gooien de mooring los en als we vlak bij de pier liggen, bel ik Khun Suracheat van de compressorshop die in Bangkok zit.

Die belt op zijn beurt zijn personeel in Chalong en na 10min verschijnen die met de compressor in hun driewieler op het stalen ponton aan het eind van de pier. De golven klotsen tegen het roestige ponton dat aan lagerwal ligt, maar met twee man aan dek klaar met stootwillen en de schipper aan het roer, zou het goed moeten gaan. De compressor staat inderdaad in een poep en een scheet aan dek maar dat was toch lang genoeg voor een onzachte aanraking met een paar roestige, uitstekende beugels van het ponton. De schade blijft beperkt tot twee kleine plekjes op de potdeksel waar de verf vanaf is gesprongen. ALK kan wel tegen een stootje, maar die ankerplaats in Chalong is met dit weer een klote plek! Van verschillende lokale experts hebben we al gehoord dat het weer dit jaar van slag is. Nou, daar kan ik over meepraten! Voor de compressor aan boord te nemen, voel ik hem in de workshop aan de tand. Diesel, benzine en water tanken gaat gemakkelijker want het pompstation ligt aan hogerwal waar we maar met één lijn vanaf de boeg aan vast hoeven te maken. Als we dan ook de voorraden van de supermarkt droog aan boord hebben gekregen, varen we naar Panwa aan de andere kant van de baai waar we rustig hopen te liggen voor de nacht.

Dag 15

Panwa is inderdaad een veel betere ankerplaats met de harde oostenwind en na een goede nachtrust varen we naar Koh Hi, een eiland 6M van Chalong.

De noordkant van Koh Hi wordt gedomineerd door het Coral Beach Resort met paragliders, speedboten, jetski’s en andere attracties waar de moderne mens kennelijk niet meer zonder kan op zijn vakantie. We ankeren in een mooie baai aan de andere kant waar grote catamarans af en aan varen vol toeristen met zwemvesten die voor een uur worden ‘losgelaten’. Aan het eind van de dag keert de rust terug en vanaf het voordek vangen we een glimp op van een familie ‘hornbills’ die hier al jaren nestelen. De pier met de brandstofpomp en stalen ponton op het eind, ligt aan de westkant van Chalong Bay waar ook de mooring van Bo ligt. De baai is met bijna 5km groot genoeg om met harde oostenwind flinke golven op te zwepen.

Dag 16

Na ontbijt ga ik met Hans in de bijboot naar het strandje en we ontdekken een pad dat steil omhoog loopt naar de top van het eiland. Boven aangekomen stuiten we op een onverharde weg die van het resort aan de andere kant van het eiland blijkt te komen. Een weg bovenop de heuvel van een onbewoond eiland? De reden voor de weg wordt ons snel duidelijk want hij eindigt bij een grote kuil die tot de nok toe vol ligt met grijze vuilniszakken. Varanen maken zich snel uit de voeten als ze ons opmerken en kraaien stoppen ook onmiddelijk met hun gewroet in de zakken vol afval. Schokkend om te zien hoe het Coral Beach Resort zich, uit zicht van hun gasten, ontdoet van zijn afval in ongerepte natuur! Later op de dag varen we voor de wind door naar Nai Harn. Een goede gelegenheid om het lichtweerzeil, wat ik lang niet heb gebruikt, aan te slaan. In de sok hijsen we het naar de top van de mast maar voor we het kunnen ontvouwen, glijdt het zeil door de sok terug aan dek! Een bindseltje heeft de geest gegeven. Eenmaal in de baai van Nai Harn kunnen we het zeil weer eenvoudig voor gebruik klaar maken. Laten we hopen dat het na alle technische ‘verrassingen’, voor wat betreft het zeilen, bij dit soort kleine ongemakken blijft!

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.