Breydon

Eerste Noordzeeduik van Duikteam Murene op de Breyden Widgeon

Zondag 8 april 2018. Zaterdagmiddag wandelde Wolter Kroes Sr. over de pier van IJmuiden en vroeg zich af waarom er morgen niet gedoken werd. Het beloofde een prachtige dag te worden en een vlakke zee. Kortom, rede om er een berichtje aan te wagen in de WhatsApp groep…

Zowaar hadden meerdere duikers zin. De 7 graden watertemperatuur was voor velen geen belemmering. Zondag 8:30 vertrekken vanaf Westzaan, waar Arjen Mantel, Ad Appelman, Wim Aafjes, Peter Weeland met Wolter koers uitzetten richting de sluizen van IJmuiden, waar Robbert van der Hoek, Sindney van der Hoek met vriendin Rebecca en ik opstapten. De sluizen gingen open en er werd koers gezet naar het wrak de Breyden Widgeon.

Foto’s door Sydney van der Hoek

Onderweg probeerde het zonnetje nog wat door te breken, maar dat lukte niet echt. Het mocht de pret niet drukken, want het water zag er prima helder uit. De navigatiecomputer was voor onderhoud van boord gehaald, dus moest het wrak gevonden worden met traditionele apparatuur. Duikteam Murene is een zeer regelmatige bezoeker van dit wrak en we verbaasde ons er alle over, waarom Wolter ‘m niet kon vinden met zijn ogen dicht.

Eenmaal in de buurt van het wrak had Wolter slechts met een beetje hulp van de sidescan het wrak in één keer gevonden. Prima kapitein! Ad en Wim maakte zich klaar om de lijn vast te leggen en gingen te water.

De Breyden Widgeon is altijd al een prachtig begroeid wrak, maar deze keer leek het wel meer overweldigend dan voorheen. Prachtige! Een mooie eerste duik van het seizoen op de Noordzee. Na zo’n 40 minuten was iedereen wel met zijn opstijging begonnen of al aan boord. De 7 graden watertemperatuur eist zijn tol. Koude handen!

Wim en Ad daalde nog een keer af om de Murene los te maken van de Breyden Widgeon. Er kwam een dichte mist opzetten en binnen 15 minuten was het zicht minder dan 100 meter. Op de terugreis waren we weer aangewezen op de vaardigheden van Wolter, ter weten dat de computernavigatie niet aan boord was… Ondanks wat “spanning” bij Wolter heeft hij ons weer veilig de haven van IJmuiden terug geloodst en kijken we terug op een mooie duik.

Door Erik Stein

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.