vinkeveen kreeft

Duikverslag | Vinkeveen

“Volgende keer moet je enkel lood nemen” zei Wolter vorige keer tegen mij. Daar stond ik dan, zondag 27 oktober 2019 in Vinkeveen, gekleed in enkel lood. Verontwaardigd beent Wolter op mij af. Nee joh, “ik bedoelde enkellood”. Krijg nou wat.

Niet waar natuurlijk. Ik zwem te veel met mijn benen omhoog. Door de tip van Wolter en de in bruikleen van Ad gekregen 2 kilo enkellood heb ik een fijne horizontale duik gemaakt in Vinkeveen.

Zondag 27 oktober, de wintertijd is ingegaan. De temperatuur heeft zich aangepast. Een stevige koude wind waait over de parkeerplaats. Ondanks deze omstandigheden zijn veel Murene leden naar Vinkeveen gekomen.

Een witte camper draait het parkeerterrein op. Nonchalant worden de speciaal vrijgemaakte parkeerplekken vooraan genegeerd. Een ijselijke kreet vanuit een zwarte bus doet iedereen verschrikt opkijken. De rechterbuitenspiegel van de witte camper raakt net niet de achterdeur van de zwarte bus. De witte camper wordt geparkeerd en stoïcijns negeert de bestuurder het geschreeuw om hem heen. “Het ging toch goed?” Stelt hij nuchter vast. Niet veel later keert de rust terug op het parkeerterrein.

Wolter stelt de buddyparen samen en zachtjesaan gaat iedereen naar de steiger om even later onder water te verdwijnen. Ik ga met Wolter. Gewoon even via de ketting een parcours volgen. Het gaat hartstikke goed. Het enkellood zorgt ervoor dat ik lekker horizontaal in het water lig en kan genieten van het onder water zijn. Af en toe is er een schooltje baarsjes zichtbaar. Veel vis is er echter niet te zien. Vanuit het niets komen duikers tevoorschijn om even later weer in het niets te verdwijnen.

Tijd om terug te gaan. Rustig zwemmend komen we aan bij het trappetje, doen de vinnen af en klauteren via de treden omhoog. Toch altijd een apart moment als de zwaartekracht weer vat op je krijgt.

Omkleden op de parkeerplaats. Sterke verhalen, wie nou de grootste vis heeft gezien. Heerlijk. Nog even nababbelen en even later gaat eenieder zijn eigen kant op. Wolter, Ad, Arjen, Aboud, Cor en ik gaan nog even een gelagje halen bij “De Drie Zwanen” Gewoon even gezellig nababbelen. Na een poosje ga ik op huis aan. Achterin in de plastic koffer liggen 2 stuks enkellood.

Henk Heijnen

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.