Duikverslag | Vinkeveen, Zandeiland 8

Vinkeveen 8 mei 2022

Met vaste hand stuurt de schipper de boot met 9 duikers aan boord van Zandeiland 4 naar Zandeiland 8. Niet echt een spannende overtocht door de matige wind en weinige golfslag. Wel een leuke overtocht. De schipper heeft zicht- en hoorbaar plezier in zijn werk. Met een aantal anekdotes pleziert hij ons tijdens de tocht. Hierbij bijgestaan door zijn jeugdige bootsman.

De boot nadert zandeiland 8. Langs de kant ligt een aantal plezierboten. Op het eiland is een aantal mensen druk bezig met dingen die nu eenmaal moeten gebeuren bij een dagje uit op en bij het water. Een aantal kinderen rennen spelend heen en weer. Hierbij luidkeels hun aanwezigheid kenbaar makend. In alles lijkt het erop dat er een mooie dag zit aan te komen.

De boot draait om het eiland heen. Een school aalscholvers vliegt over ons heen terwijl wij ons klaarmaken voor de duik. Intussen zet de schipper, met hulp van de bootsman, een 2-tal boeien uit en gaat de boot voor anker. Een plezierige stilte valt over ons neer als de motor wordt gestopt. In een briefing legt de schipper uit waar de diverse objecten liggen en in welke richting er zoal gezwommen kan worden. Na deze uitleg stelt Remko de buddyparen samen. Ik ga met Cor. Een voor een laten de mannen zich achterover van de reling in het water vallen. Na mij komt Cor en na een laatste check laten wij ons naar beneden zakken. Serieus helder water.

Door de breking van het zonlicht op het water ontstaat er een mooi schouwspel op de bodem. Om me heen zie ik een aantal buddyparen verschillende richtingen opgaan en het duurt niet lang voordat Cor en ik alleen overblijven. Af en toe geeft een in de verte oplichtende schijnwerper aan dat we toch niet alleen zijn. We zwemmen naar de praam. Intussen valt het mij op dat er heel weinig leven te zien is. Is zondagmorgen 10 uur misschien te vroeg? Bij de praam laat ik mij in het ruim zakken om te kijken of hier iets van leven te zien is. Helaas is het ook hier stil. Langzaam stijg ik op en kijk recht in de lens van de camera van Cor. Foto momentje. We laten de praam achter ons en zwemmen verder. Mooie veenblokken en veenwallen zorgen ervoor dat het een plezierduik is. Een mooi onderwaterlandschap. De manometer geeft aan dat we terug moeten naar de boot. Rustig aan zwemmen we terug, onderwijl nog wel genietend van het onder water zijn. Na ongeveer 50 minuten zijn we terug bij de boot en met wat hulp van de schipper klauteren we aan boord.

Zodra iedereen aan boord is wordt de motor gestart, de boeien binnengehaald en varen we terug naar zandeiland 4. Aan de geluiden te horen hebben we allemaal genoten van de duik. De een laat dat duidelijk horen, een ander zit stil na te genieten.

We zijn weer bij zandeiland 4. Een voor een stappen we van boord en bedanken de schipper en zijn bootsman hartelijk voor deze tocht. Naar de auto’s en omkleden. Nog even napraten en terug naar huis.

Remko, namens alle deelnemers. “Dank je wel voor het organiseren van deze activiteit. Zeker voor herhaling vatbaar.”

Henk

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.