Duikverslag | Training 2e ster (vervolg)

Vinkeveen 24 oktober 2020.

“70”, geven de matrixborden bij de Wijkertunnel richting Haarlem aan. Ik laat het gaspedaal iets los en zie de snelheidsmeter langzaam teruggaan. Blijkbaar geldt deze snelheidsbepaling niet voor iedereen. Een groot aantal auto’s schiet mij voorbij. Ach, zeker haast.

Eenmaal de tunnel door mag de snelheid weer omhoog en met ongeveer 100 km/uur vervolg ik mijn weg naar Zandeiland 4, Vinkeveen. Rechts van mij golfbaan Spaarnwoude. Een groep golfers probeert met zo min mogelijk slagen hole 7 van de C baan te spelen. Een par 5 hole van 455 meter vanaf heren geel. Succes. Ik rijd de A9 af, klein stukje A2, afslag Abcoude en richting Zandeiland.

Vandaag gaan we verder met de 2e ster opleiding. “Zoekpatronen en alarmeren in geval een vermiste duiker”. Martin, Aboud, Erik en mijn persoon zijn er klaar voor. In het kader van de instrukteursopleiding van Remko is hij vandaag de instructeur. Ad is de supervisor en Cor neemt de slachtofferrol op zich. Ok, omkleden. Niet veel later sta ik in volledige bepakking klaar en krijg van Remko te horen dat we eerst nog een briefing gaan doen. Nou, daar sta ik dan. Terwijl ik door het gewicht van de uitrusting langzaam wegzak in de vochtige grond, legt Remko uit wat de bedoeling is vandaag. We gaan vandaag een zoekactie doen via het zogenaamde U-profiel.

Martin en Erik vormen een buddypaar en ik vorm met Aboud een buddypaar. Cor verdwijnt onder water en aan Aboud en mij de eer om als eerste paar de zoekactie te starten. Aboud navigeert, ik volg, nauwlettend de omgeving afzoekende naar Cor. Als een torpedo gaat Aboud door het water. Erop gebrand om zo snel mogelijk Cor te vinden. Hier merk je toch het leeftijd verschil. Ik houd hem niet bij. Door de bochten iets af te snijden lukt het mij, zij het met moeite, om bij Aboud in de buurt te blijven. We vinden Cor net achter de botter. Samen pakken we hem op en maken een reddingsopstijging.

Aan de oppervlakte trekken we door te schreeuwen en op het water te slaan de aandacht van mensen op de kant. Ondertussen pakt Aboud Cor zijn vest, zet ik Cor zijn voeten tegen mijn schouders en brengen hem naar de kant. Lood af, vest uit en met behulp van Martin, Erik en Ad trekken we Cor het water uit. Hierna de alarmering procedure. Einde oefening.

Na de analyse van Remko is het de beurt aan Martin en Erik om de oefening te doen. Aboud en ik doen de bepakking af, Cor verdwijnt weer onder water, start oefening. Na verloop van tijd komt de ploeg boven water. Cor is weer gevonden. De gehele procedure wordt opnieuw afgewerkt. Na verloop van tijd is iedereen uit het water. We kleden ons om en onder het genot van de door Ad meegebrachte biertjes evalueren we de gehele oefening. Zo, eer een stap dichterbij de 2e ster.

Tijd om op te stappen. Het was een leuke en leerzame middag in Vinkeveen. Dank je wel, Ad, Remko en Cor voor jullie tijd en kennisoverdracht. Bij de Wijkertunnel richting Alkmaar staat op de matrixborden “70”

Henk Heijnen

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.