Duikverslag | Noordzeeduik op de Swift

Zaterdag 31 Augustus 2019 – De weergoden zijn ons weer gunstig gestemd dus wordt weer een Noordzeeduik gemaakt. Net als de vorige week is het vertrek om 9.30 uur vanaf Westzaan. In Westzaan stappen Wolter, Ad, Arjen, Peter, Ruud en ik (Remko) op. In Ijmuiden stappen Robert en Sydney op.

Bij afvaart blijkt er nog een probleem te zijn met de koeling van de bakboord motor. Peter duikt direct de machinekamer in en weet het probleem na 10 minuten onder controle te krijgen. Een zucht van verlichting gaat over het dek, de duik gaat door!

Voordat we de opstappers in Ijmuiden op pikken komen we een iconisch schip tegen. We varen namelijk langes de Rainbow Warrior III. De eerste Rainbow Warrior werd in 1985 door de Franse inlichtingendiensten opgeblazen. De rainbow Warrior II ging door ouderdom met pensioen en toen kwam dit schip er voor in de plaats. Op het Noordzeekanaal scheiden onze wegen omdat wij door de kleine sluis gaan en de Rainbow Warrior III door de grote.

Op zee zijn de omstandigheden iets minder rustig vergeleken met vorige week. Er is iets meer deining en de temperatuur is iets lager wat eigenlijk best wel lekker is. We zijn de laatste pier nog niet voorbij of we kijken tegen de boeg van Lars zijn boot. Robert en Peter maken een praatje met lars en hij vertrekt weer richting zee. Toevallig in de richting van onze bestemming.

Aangekomen bij de coördinaten van de Swift varen we er nog een paar keer overheen voordat we het anker gooien. Direct start er een discussie over de precisie van het gooien van het anker. Ad en ik gaan kijken wie er gelijk heeft en maken meteen van de gelegenheid gebruik om de MS Murene vast te maken aan de Swift. Op de bodem aangekomen blijkt het anker een meter of 10 van de Swift af te liggen. Opzich geen probleem al kost het ontwarren van de ankerlijn een minuut of 5. Nu nog de gidslijn leggen en de klus zit erop.

Tijdens het varen is het speculeren over het zicht onderwater altijd een groot onderdeel van de discussies aan boord. Meestal kom je er pas achter als je op de bodem ligt wat vandaag ook zo is. Het zicht is namelijk slecht te noemen. Hooguit 1,5 meter.

Ondanks het slechter zicht is er toch veel te zien. Er zit zo enorm veel leven op het wrak dat je er niet om heen kan. Tussen de scholen Steenblok door worden er onder andere Gehoornde Slijmvissen, Diverse krabben en schaaldieren. en een hele grote kreeft. Van deze laatste is het volgende bekend: Het oudst geregistreerde schaaldier/kreeftachtige ooit, is een noordzeekreeft van wel 72 jaar oud. Deze leeftijd is wel heel zeldzaam, ze sterven vaak al veel eerder door roofdieren, ziekten of visserij.

Na de duik varen we in een rustig tempo terug naar IJmuiden waar we Robert een Sydney afzetten en koersen richting Westzaan. Ondanks het slechte zicht was het weer een geslaagde duik. het blijft toch altijd weer een feest om op zee te duiken. We zien het dan ook als een mini vakantie.

Door Remko de Jong

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.