Duikverslag | Noordzee, Slijk-Ewijk & Beldert

Het begin van de zomerduiken.

De eerste Noordzeeduik zit er voor mij alweer op , op woensdag 15-06-2022. Een door de weekse dag maar toch een volle boot voor Wolter. Ik moest er van mijn vakantieadres in Midden Limburg wel meer dan 200 km voor rijden maar de eerste zeeduik laat je niet zo maar lopen.

Aan boord waren Erik S., Erik B., Cor, Remko, Peter J., Theo, Wolter, Jimpte,  Hans V. en ik. Traditie getrouw op weg naar de Brighdon. Door het groot onderhoud aan de romp van de Murene vloog deze door het water en ging de reis veel te snel. Na zo’n 1 ½ uur hangen aan de wrakboei kon het duiken beginnen. Remko en Erik S. gingen vastmaken.

Ik dook met Cor. Het was wel een beetje teleurstellend zicht op het wrak. Bijna springtij maakte het ook niet al te comfortabel. Veel stroming dus. Cor was al snel uit het zicht verdwenen. De uitgezette gidslijn hield ons evenwel toch bij elkaar. Het was meer tasten en voelen dan ontspannen duiken. Maar het was toch wel weer een leuke dag op zee en op ons huiswrak.

De terugreis naar Limburg de volgende dag was minder leuk, ruim 3 uur rijden! Want hoe kan het anders, Nanda en ik zijn op zomertoer.

De eerste camping in Limburg ligt inmiddels achter ons en we staan inmiddels in Elst, vlak bij Nijmegen. Langs de waal zijn veel zandwinningen en plassen waar gedoken kan worden.

Door een berichtje op buddy gezocht meldde Peter Weeland zich. Hij kon 22 juni nog wel een duikje maken. Het zou een duik in de plas Slijk Ewijk worden. Ik was er nog nooit geweest dus een mooie gelegenheid daar eens te duiken. Tussen 10.00 en 10.30 zouden we elkaar daar treffen. 5 minuten na elkaar kwamen we daar aan. Het is een grote recreatieplas met een groot strand en avontureneiland. Het heeft wel wat weg van ’t Twiske en Toolenburgerplas.

Het zag er goed uit dus optuigen maar en pakken aan. Door de aangekondigde boeren protesten was Peter er niet zeker van of hij wel op tijd zou zijn. Door thuis te haasten was hij zijn onderpak vergeten. “Dan maar zonder”: zei hij.

Het zicht was geweldig, zeker 10 meter. Er zouden wat duikobjecten liggen en vissoorten te bewonderen zijn. Maar dat viel tegen. Slechts 1 object viel op ; een reuze sepia tent van circa 4 meter hoog van wilgentakken hebben we gevonden. Het onderwaterleven was ook niet om over naar huis te schrijven. Hier en daar een kreeftje, slakken en wat schooltjes jongbroed. Maar misschien zijn wij zo langzamerhand te veel verwend. Toch als klap op de vuurpijl een kanjer van een Zeelt die zich snel uit de vinnen maakte. Na een goed half uurtje hadden we het gezien en waadden weer het strandje op.

Ik stelde voor nog een duik bij de Beldert te gaan maken. Konden we meteen vullen. We waren de eersten. Het gaat om 13.00 uur open. Sinds vorig jaar is er een kottertje tot zinken gebracht en dat wilden we wel zien. Het was een mooie duik. Veel objecten, baarzen, jonge snoekjes en scholen bliekvisjes.

Na de duik een drankje en broodje in de schaduw en weer naar huis en de caravan.

Als je er heen wil Slijk Ewijk toegang /parkeren € 6

De Beldert toegang en vullen € 8 .Controleer hier wel de openingstijden!

Op naar de volgende duikstek ergens in Nederland.

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.