Duikverslag (1* opleiding) | Vinkeveen, Zandeiland 4

Eerste buitenduik als 1* cursist

Tobias van Kooten, 19 juni 2022

Na alle theorie en zwembadlessen en na het zorgvuldig bij elkaar shoppen van alle spullen, was het vandaag zover: de eerste echte Nederlandse buitenduik. Bij aankomst in Vinkeveen vooral onder de indruk van de drukte – nooit geweten dat duiken zo populair is! Eerst even zonder spullen de stek checken met Remko. Toch wat meer wind dan gedacht, maar de lijnen en alle objecten onder water lijken me een prettige houvast voor zo’n eerste duik. Ik neem me voor goed op de route te letten onder water.

Opbouwen gaat nog wat onwennig zo buiten en voor het eerst met een volledige uitrusting, uiteindelijk zit alles in elkaar. Gelukkig kom ik ook de buddycheck ongeschonden door… En dan te water! De eerste seconden wat gedesoriënteerd – waarom zie ik zo weinig? Waar zijn de tegeltjes? Zijn dit mijn handen, in die dikke handschoenen? Na een eerste moment van vertwijfeling word ik weer rustig. Ik adem, ik zwem, en de rest doet er niet zo toe. Alles wat in het zwembad werkte lijkt het nu ook te doen, dus ik weet dat het goed komt. Net als ik denk ‘zo, nu lekker naar beneden’ blijkt dat we op acht meter zitten. Ik dacht dat we nog bijna aan de oppervlakte waren. Dat voornemen om op de route te letten laat ik dan ook verder maar zitten. In eerste instantie hebben we veel andere duikers om ons heen, maar naarmate we verder komen wordt het steeds rustiger. Langzaam maar zeker word ik zelf ook steeds kalmer en is er tijd om te genieten van wat er onder water te zien is. Een kottertje, een fiets, de beroemde bus, kreeftjes en een hoop grondeltjes. Genieten! Hier deed ik het voor.

Veiligheidsstop

Nadat ik me eindeloos heb afgevraagd wat Remko rond de vijf meter toch op z’n computer zit te rommelen besef ik ineens wat we aan het doen zijn: veiligheidsstop. Honderd keer over gelezen, maar toch vergeten.

Even later sta ik druipend en vol indrukken weer op de kant. Wat was dat gaaf. En wat jammer dat de volgende pas over een week is!

Tobias

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.