Duikverslag 1* in opleiding | ’t Twiske | Kure Jan Strand

Duikverslag 24 februari 2019 – door Henk Heijnen 1* in opleiding

Rustig baadt het Twiske in de warme stralen van de zon. Aan alles merk je dat het voorjaar eraan zit te komen. Een tweetal wandelaars loopt gearmd over het pad. Met gedempte stem praten zij met elkaar. Zachtjes, om de stilte niet te doorbreken. Verderop is een aantal honden bezig met kwispelende staart om elkaar de stok af te pakken. Geen idee welk van de honden heeft gewonnen. Het schreeuwende baasje in ieder geval niet. Vanuit de verte komt een aantal auto’s aangereden. He, er staat hier wat te gebeuren. De auto’s worden geparkeerd en een aantal mannen en vrouwen stappen uit. Duikteam Murene. Wolter, Ad, Marco, Arjen en Nanda, Martin en Ellen en Henk en Willy. De laatste hebben ook de hond Luna mee. Groot is de verassing als Niels zich meldt. Met een vreugdekreet wordt hij en zijn gezin begroet. Vanuit de verte klink een aanzwellend motorgeluid dat snel naderbij komt. Robbert op zijn Honda Trans Alp. Best een gezellige club bij elkaar. Vanuit Zaandam klinkt er paniek. Abboud kan niet in het clubhuis en heeft dus geen fles. Jammer, maar volgende week weer een kans. De mannen gaan zich klaar maken voor onder water. De buddyparen worden gevormd. Ad en Martin, Wolter en Henk, Arjen en Marco.

Zes mannen zwoegen zich een weg naar de steiger, gevolgd door de mensen die het deze zondag droog gaan houden. Na de nodige routines gaan de mannen in het water. Rustig van het ondiepe naar het diepere gedeelte. Wolter en Henk zwemmen zij aan zij het Twiske in. Vanaf een afstand bekijkt een snoek dit tafereel. “Wat is dit nu weer?” schijnt hij te denken. Wolter en Henk zwemmen er rustig naar toe. De snoek blijft echter liggen waar hij ligt. “Ik woon hier en jullie zijn te gast!” Ok, rustig, we gaan weer. Beide mannen vervolgen hun weg onder water. Oefening gecontroleerd opstijgen en afdalen doen? Stelt Wolter voor. Ok zegt Henk. Opstijgen gaat redelijk goed. Afdalen iets minder gecontroleerd. Henk heeft een kantelmoment. Zijn benen zakken langzamer dan zijn bovenlichaam. “Blijven oefenen” is het advies.

Tijd om terug te keren. Door de schittering van het gebroken zonlicht in het water zwemmen Wolter en Henk terug naar de steiger. Na enige moeite klimmen zij uit het water op de steiger. Ad, Martin, Marco en Arjen zijn ondertussen ook weer boven water. De voettocht naar de auto’s wordt gestart. Duikteam Murene kleedt zich weer om. Na de nodige sterke verhalen worden de auto’s gestart en wordt het Twiske verlaten. Glimlachend laat de voorjaarszon zich van zijn beste kant zien. He, gezellig was dit. Hopelijk zijn zij er volgende week weer.

Henk Heijnen

0 Comments

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.